دکتر محمد تقی وزیری مشاور بانک جهانی و استاد دانشگاه کالیفرنیا در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار صدای بانک در واکنش به اقدامات اخیر دولت ترامپ در خصوص تحریمهای نفتی ایران گفت: با توجه به اقدامات که از سوی دولت ایالات متحده امریکا برای به صفر رساندن فروش نفت ایران به بازارهای جهانی شاهد رویش اختاپوسی دلالان در این عرصه هستیم.
وی اظهار کرد: با انعقاد تفاهم نامه برجام بزرگترین منفعت این معاهده گارانتی فروش نفت ایران به سایر کشورها چه در حوزه امریکا و چه در حوزه اروپا بود که با این اقدام اخیر رئیس جمهور امریکا این پتانسیل با محدودیت های بسیاری مواجه شد؛ ضمن آنکه طبقات این اقدام محدودیت در پرداخت رقم های فروش نفت هم خواهد شد چرا که درآمد کشور ما همچنان با وابسته به فروش نفت است .
وی اظهار داشت :در این میان جمهوری اسلامی ایران برای فروش نفت قائل به ارائه راه حل ها و مسیرهای جدیدی برای فروش از طریق کانالهای ارتباطی دیگر است که در این میان رویش دلالان در این عرصه نمود چشمگیری خواهد داشت، که به دنبال این امر هستند تا بتوانند با حداقل سرمایه بیشترین بهره را کسب کنند.
وزیری با بیان اینکه این دلالان با نام پیمانکاران نفتی ظاهر خواهند شد تصریح کرد: حضور این افراد و شرکتها برای کشور خطرساز است چرا که این افراد منفعت خویش را به منافع ملی کشور ارجع می دانند و سبب ساز بروز مخاطرات دیگر در حوزه اقتصادی کشور میشوند.
استاد دانشگاه کالیفرنیا در ادامه تاکید کرد: ما برای چاره اندیشی و ایجاد راه حل باید بستر ساز یک گفتمان باشیم ضمن آن که پس از خروج امریکا از برجام واکنش اروپا در مقابل با این اقدام ایجاد کانال مالی ایران و اروپا(اینستکس) بود که در نگاه نخست اشتباه استراتژیکی به وقوع پیوست که با توجه به اقدامات اروپایی ها و جایگاه کشورهای اروپایی ماموریت این کانال باید به عهده کشور آلمان قرار میگرفت نه فرانسه.
وی با اعلام اینکه ما در همه زمینه ها باید به خودمان متکی باشیم با ابراز خرسندی از ایجاد کانال مالی اینستکس ایرانی خاطر نشان کرد: اروپایی ها همچنان درگیر مفاد این سند هستند که به آن هم نمی توان امیدوار بود.
وزیری با تاکید بر اینکه به سرعت باید بستری فراهم شود تا از هر گونه ضربه به سیستم اقتصادی کشور جلوگیری شود گفت: مسئولان کشور در این رابطه باید درصدد برگزاری یک گفتمان در قالب یک همایش و با حضور مدیران و متخصصان این عرصه شوند ضمن آنکه توصیه من این است که این گفتمان نه تنها در ایران بلکه در خارج از کشور هم برگزار شود چرا که ما در خارج از ایران متخصصینی شایسته داریم که باید به عنوان سرمایه ملی از تجربیات آنها در ایجاد راهحل بهره بگیریم تا دوران گذار ملتهب بازار اقتصادی به خوبی مدیریت شود.