تغییر نکردن ساعت رسمی کشور در نوروز امسال، هنوز جنجالی است و مشکلات مردم در این رابطه ادامه دارد.
به گزارش صدای بانک از همشهری آنلاین، آنطور که بخشی از کاربران میگویند، ساعت گوشیهای آنها همچنان یک ساعت جلو است و امکان تغییر دستی آن وجود ندارد. آن بخش از کاربران هم که میتوانند ساعت دیوایس خود را یک ساعت به عقب بکشند، پس از مدتی همان ساعتی را مشاهده میکنند که با اختلاف ۵۴ ساعت از GMT نمایش داده میشود. در واقع بعضی از نسخههای قدیمیتر اندروید، آپدیت جدیدی که این مسئله را حل کند، عرضه نکردهاند.
با این حال، کارشناسان به کاربران توصیه میکنند که به ساعت دیوایسهای خود ازجمله گوشیها دست نزنند؛ چرا که ساعت کل سیستم تغییر میکند و باعث بروز مشکلات دیگر میشود.
یکی از اتفاقاتی که ممکن است برای کاربران رخ دهد، میتواند «دسترسی نداشتن» به بعضی از سایتها باشد. این در حالی است که بعضی از اپلیکیشنهای مالی، درصورت تغییر ساعت با مشکل روبهرو میشوند. بنابراین بهنظر میرسد که اپلیکیشنها، سیستمهای عامل و نرم افزارها در آپدیت جدید خود باید این مسئله را حل کنند.
اهمیت ساعت در سیستم
فرهاد نعیمی، کارشناس نرم افزار و فناوری اطلاعات در گفتوگو با همشهری، ابتدا در مورد نحوه کار ساعت سیستمهای کامپیوتری میگوید: «سیستمهای کامپیوتری یک ساعت جهانی با عنوان UTC دارند. UTC معمولا با GMT که همان ساعت گرینویچ لندن است هماهنگ عمل میکند. همه سیستمها با همین ساعت منطبق هستند و عمل میکنند. ولی هنگام نمایش، بسته به اینکه کاربر تایم زون یا ساعت منطقهای خود را چگونه تنظیم کرده باشد، نمایش ساعت تغییر میکند.»
نعیمی با اشاره به اینکه در این وضعیت، ساعت سیستم مشکلی ندارد و صرفا آنچه نمایش داده میشود با اختلال همراه است، ادامه میدهد: «بعضی از سیستمهای عامل اندروید در ایران فقط با ۵۴+ هماهنگ شده است. یعنی با ۵۴ ساعت اختلاف نسبت به GMT تنظیم شده است. بهعبارت دیگر، اگر بر مبنای UTC ساعت ۱۲ باشد و در واقع ۳:۳۰ تهران است، کاربران بعضی از اندرویدها ساعت ۴:۳۰ را میبینند و دلیل آن هم این است که library قدیمی آپدیت نشده است.»
بهگفته او، «حالا اگر کاربر بخواهد مسئله را حل کند، باید ساعت سیستم را یک ساعت عقب بکشد که این کار، باعث اخلال در ساعت کل سیستم میشود. بهعبارت دیگر، کاربر با این کار ساعت UTC سیستم را که ۱۲ بوده به ۱۱ تغییر میدهد تا ۵۴+ تبدیل به ۳:۳۰+ شود». بنابراین از آنجا که سیستمهای کامپیوتری وابستگی بسیاری به زمان دارند، به این ترتیب ساعت کل سیستم دچار اختلال میشود.
بروز مشکلات عدیده
بعضی از کاربران از ابتدای سال مشکلات متعددی را تجربه کردهاند که این کارشناس نرمافزار هم بر آن صحه میگذارد.نعیمی میگوید: «این موضوع باعث میشود که بهعنوان مثال یک اپلیکیشن نتواند تراکنشهای مالی را به درستی انجام دهد.»
او حتی از بروز اختلال در بعضی نرم افزارها خبر میدهد و میگوید: «این اتفاق در ویپیانهای vmes هم مشهود است. درواقع با تغییر دستی ساعت به وسیله کاربران، v2rayهای vmes از کار میافتند و علت آن هم این است که در پروتکل آن، از زمان استفاده شده است.»
بهگفته این کارشناس، «تغییر دستی ساعت حتی در سرتیفیکیتها ممکن است مشکل ایجاد کند. فرض کنید که من برای وبسایتم یک سرتیفیکیت میگیرم و روی همه دستگاههای سالم نشان میدهد که سایت من ساعت ۱۲ سرتیفیکیت گرفته است. پس هر کاربری که ساعت ۱۲:۰۵ سایت مرا باز کند، عملا مشکلی نخواهد داشت. اما کاربرانی که ساعت خود را بهصورت دستی تغییر دادهاند، هنگامی که وارد سایت میشوند، میبینند که سرتیفیکیت از ساعت ۱۲ تولید شده، اما ساعتشان چون ۱۱:۰۵ است برای آنها باز نمیشود».
چه باید کرد؟
نعیمی، کارشناس فناوری اطلاعات به کاربران توصیه میکند که مهمترین کار این است که کاربران به سیستمهای خود دست نزنند و ساعت دیوایس خود را عقب نکشند. درواقع کاربران باید بدانند که سیستم آنها هر ساعتی را که نشان میدهد درست کار میکند، حتی اگر یک ساعت جلو باشد.
نعیمی همچنین به پشتیبانی تولیدکننده نرمافزار یا سیستم عامل اشاره میکند و میگوید: «بهعنوان مثال، اندروید در نسخههای ۱۳ این مسئله را حل کرده است؛ بنابراین اگر کاربران گوشیهای خود را با نسخه ۱۳ آپدیت کنند، مشکل ساعت آنها حل میشود.»
بهگفته او، همچنین اپلیکیشنهایی که در بین آنها «داخلی»ها هم دیده میشود با این مشکل مواجه هستند و باید library خود را آپدیت کنند و اپلیکیشن جدید را برای کاربران عرضه کنند.
مسئلهای به نام پشتیبانی
این کارشناس در پاسخ به این پرسش که آیا اپراتورها باید قبلا در این زمینه اقدام میکردند، میگوید: «پشتیبانی شرکتهای تولیدکننده گوشی در کشور ما، چندان جدی عمل نمیکنند. در واقع اگر پشتیبانی بعضی از شرکتها، جدی و قابل پیگیری بود، کاربران میتوانستند به این شرکتها فشار بیاورند تا مسئله را حل کنند؛ اما واقعیت این است که با شرکتهای تولیدکننده قرارداد پشتیبانی نداریم.»
نعیمی در ادامه میگوید: «من نمیدانم این قرارداد چگونه باید نوشته میشد تا شرکت مربوطه در مقابل کاربران ایرانی خود احساس مسئولیت کرده و مشکل تغییر ساعت را با عرضه آپدیت جدید سیستم رفع کند.»