معضل وصول مطالبات نیروگاههای تجدیدپذیر با ورود به بورس انرژی حل میشود
۰
علی اکبر محرابیان گفت: امیدوارم با حمایت سازمان بورس، صنعتگران و فعالان صنعت برق بتوانیم معضل و مشکل ناترازی را در کشور حل کنیم. مهمترین قسمت هم حل شدن معضل وصول مطالبات نیروگاههای تجدیدپذیر است که با بورس انرژی این مشکل حل می شود.
به گزارش صدای بانک از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در مراسم رونمایی از تابلوی برق سبز بورس انرژی، با اشاره به دلایل حرکت به سمت انرژیهای تجدیدپذیر، عنوان کرد: رفع ناترازی در تامین برق، اقتصادی بودن برق تجدیدپذیرها، حفظ محیط زیست، کاهش مصرف آب و کاهش ناترازی منابع سوخت از جمله دلایل مهم برای بهرهمندی از انرژی تجدیدپذیر بوده است.
وی افزود: در حال حاضر برخی فکر میکنند برق تجدیدپذیر نسبت به سایر برقها گرانتر تمام میشود، در حالی که قیمت سوخت صفر در این مقایسه محاسبه نمیشود.
محرابیان در خصوص دلایل عدم توسعه تجدیدپذیرها در این مدت تصریح کرد: علیرغم پنج توجیه بسیار ارزشمند به دلیل اقتصاد و رقابت ناجوانمردانه با دیگر روشهای تامین برق، شاهد عدم توسعه یافتگی این صنعت هستیم.
وی اضافه کرد: در روشهای دیگر قیمت سوخت صفر است به همین دلیل گمان میکنیم که انرژیهای تجدیدپذیر بسیار گران هستند. هر یک کیلووات تولید برق به طور متوسط ۲۷ صدم لیتر سوخت مایع یا ۲۷ صدم مترمکعب گاز مصرف میکنند و این در حالی است که تجدیدپذیرها ارزانقیمت به حساب میآیند.
وی با بیان اینکه بورس انرژی پاسخگوی ابهام اقتصادی در تامین برق کشور است، اظهار کرد: بورس سبز امکان رقابت را برای تولیدکنندگان تجدیدپذیر فراهم میکند ضمن اینکه به چالش موجود در این حوزه نیز قانونگذار پاسخ داده است.
وزیر نیرو تصریح کرد: زمانی که برق را از سوخت صفر توزیع میکنیم امکان رقابتپذیری برای تجدیدپذیرها وجود ندارد به همین دلیل در قانون گفته شده که صنایع در سال اول یک درصد برق خود را یا از طریق تجدیدپذیرها و یا از محل عرضه بورس تامین کنند ضمن اینکه دولت نیز در این راستا کمک کرده است.
وی توضیح داد: بخش اداری موظف شده است که پنج درصد برق خود را از طریق تجدیدپذیرها تامین و در صورت عدم تامین باید این میزان را از محل بورس انرژی دریافت کند.
محرابیان با اشاره به قانون مجلس اظهار داشت: بر اساس این قانون قرار شد از سال اول یک درصد برق صنایع از انرژیهای تجدیدپذیر تامین شود یا اینکه از محل عرضه برق در بورس انرژی تامین شود، همچنین قرار است ۲۰ درصد برق مصرفی بخش اداری از انرژیهای تجدیدپذیر و ۸۰ درصد از محل شبکه برق معمولی تامین شود. برای این منظور باید بخش اداری و صنعت یا باید نیروگاه راهاندازی کند و یا اینکه برق مورد نیاز خود را از طریق بورس انرژی تامین کنند.
وزیر نیرو گفت: از اول امسال قرار است ۵ درصد برق ادارات از محل برق تجدیدپذیر تامین شود، وگرنه باید از طریق بورس انرژی خریداری کنند و تا ۴ سال آینده این رقم باید به ۲۰ درصد برسد.
وی افزود: برای برق صنایع هم قرار است از سال اول یک درصد و تا ۵ سال حداقل ۵ درصد دیگر از برق آنها از طریق برق تجدیدپذیر تامین شود، بنابراین قانونگذار تقاضای صنایع و ادارات را برای خرید برق تجدیدپذیر فراهم کرده است.
محرابیان افزود: در سازوکار بورس انرژی بر اساس عرضه و تقاضای برق تجدیدپذیر قیمتها تامین میشود و دیگر قیمتگذاری دولت در آن وجود ندارد. از طرفی تقاضای بخش صنعت به میزان ۵ درصد و بخش اداری به میزان ۲۰ درصد برای تامین برق از تجدیدپذیر و یا بورس انرژی پیشبینی شده است.
ایران آغازگر معاملات برق تجدیدپذیر در غرب آسیا علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران در مراسم رونمایی از تالار برق سبز بورس انرژی ایران با تاکید به اینکه امروز روزی مهم برای صنعت برق و بازار سرمایه است، عنوان کرد: گسترش انرژیهای تجدیدپذیر بیش از هر چیز به فعال شدن بخش خصوصی در زمینه تامین مالی نیازمند است.
وی افزود: این مهم ممکن نیست جز با راهاندازی بازاری که با تکیه بر عناصر شفافیت و کارایی از ساختارهای متمرکز دولتی تمرکززدایی کند.
وی با بیان اینکه تولید انرژی تجدیدپذیر و بازار این نوع انرژیها در سالهای اخیر به طرز فزاینده ای در جهان مورد توجه قرار گرفته است، عنوان کرد: مروری بر برنامههای کشورهای همسایه ایران نیز از توجه جدی آنها به تولید انرژی تجدیدپذیر حکایت دارد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در ادامه با تاکید بر اینکه با تغییر سکانداری وزارت نیرو در دو سال گذشته رویکرد متفاوتی آغاز شد، گفت: نتیجه همکاری وزارت نیرو و بورس انرژی ایران در زمینه اقدام به بررسی و ارائه راهکارهای مرتبط با توسعه مبادلات برق در بورس انرژی منجر به ابلاغ دستورالعمل توسعه مبادلات برق در بورس انرژی ایران در روزهای پایانی اسفند ماه سال گذشته از سوی وزیر نیرو شد و امروز زیرساختهای فنی و معاملاتی در بورس انرژی ایران به ایستگاه آغاز معاملات رسید.
وی خاطرنشان کرد: معاملات برق تجدیدپذیر در بورس در اقتصادهای پیشرفته و در شماری از کشورهای اروپایی و آمریکایی مدتها است رونق گرفته و خوشحال هستم اعلام کنم ایران به عنوان نخستین کشور غرب آسیا آغازگر معاملات برق تجدیدپذیر در بورس انرژی خود است.
نقوی یادآور شد؛ این اقدام امکان صادرات برق تجدیدپذیرها در شرایط غیرپیک را فراهم کرده و با توجه به ناترازی گاز و سوخت در ایران این موضوع بسیار مهم و کلیدی است.
تالار برق سبز بورس انرژی ایران راهحلی برای رفع نگرانی تولیدکنندگان
در ادامه این مراسم، محمود کمانی رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر با تاکید به اینکه مهمترین اقدام ایجاد مدلهای متنوع برای نیروگاههای تجدیدپذیر است، بیان کرد: در ابتدای شروع دولت تنها یک مورد خرید تضمینی مبتنی بر ماده ۶۱ اصلاح الگوی مصرف مطرح بود. مشکل اساسی این روش بحث قیمتگذاری بود.
وی در ادامه اظهار کرد: بخش خصوصی مهمترین مانع را دیرکرد مطالبات میدید که با تلاش فراوان امروز شاهد مدلی هستیم که مبتنی بر پیشنهاد شرکتهای توسعهدهنده تجدیدپذیر و مصرف کنندگان است که در بستر بورس انرژی انجام میشود.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر خاطرنشان کرد: در زمینه نیروگاههای خورشیدی وزارت نیرو متعهد شده است برق این نیروگاهها را تا ۶ سال تضمینی بخرد. یک نگرانی میان تولیدکنندگان برق تجدیدپذیروجود داشت که پس از پایان دوره تعهدی وزارت نیرو در خرید برق خود آنها برق خود را چگونه و با چه ساز و کاری باید بفروشند که تالار برق سبز بورس انرژی ایران همان راه حلی است که برای رفع نگرانی آنها تعریف شده است و آنها می توانند برق خود را در این تالار بفروشند.