تاریخ انتشاردوشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۴:۵۱
کد مطلب : 20995

چالش‌های بیمه سلامت با مراکز ترک اعتیاد

۰
plusresetminus
مدیر کل نظارت بر خدمات بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ایران ضمن تشریح جزئیات عقد قرار داد مراکز ترک اعتیاد سرپایی با این سازمان، در عین حال مشکلات و چالش‌های موجود در این زمینه را توضیح داد.
چالش‌های بیمه سلامت با مراکز ترک اعتیاد
به گزارش صدای بانک از پایگاه خبری بیمه سلامت، دکتر کیوان تاج بخش درباره قرار دادهایی که سازمان بیمه سلامت ایران با مراکز ترک اعتیاد دارد، توضیح داد: از سال ۱۳۹۳ ارائه خدمات در بخش ترک اعتیاد با عقد قرار داد با مراکز ترک اعتیاد توسط سازمان بیمه سلامت در حال انجام است اما تنها یک سال (سال ۱۳۹۸) به دلیل اینکه بودجه‌ای به این موضوع اختصاص نیافت عقد قرارداد متوقف شد و مجددا از سال ۱۳۹۹ عقد قرارداد با مراکز ترک اعتیاد پس از یکسال وقفه از سر گرفته شد.
جزئیات ارائه خدمات ترک اعتیاد در مراکز ماده ۱۶
وی به تدوین آیین‌نامه‌ مخصوص قرار داد با مراکز ترک اعتیاد اشاره کرد و گفت: بر اساس این آیین‌نامه نوع مراکزی که می‌توانیم به آنها خدمات ارائه دهیم مشخص شد. به طور کلی در زمینه درمان اعتیاد مراکز ماده ۱۵ و مراکز ماده ۱۶ فعال هستند. مراکز ماده ۱۶، کمپ‌های ترک اعتیاد اجباری هستند که برای افرادی است که به خواست خود نمی‌خواهند اعتیاد را ترک کنند ولی باعث ایجاد آسیب در جامعه شده‌اند، این افراد توسط سازمان‌های مرتبط مانند نیروی انتظامی و ... به این کمپ‌ها فرستاده می‌شوند تا برای جامعه مشکل ساز نباشند.
او ادامه داد: کمپ‌های ترک اعتیاد ماده ۱۶ افراد را چند ماه نگه می‌دارند که پروسه ترک اعتیاد انجام شود. تا پیش از این ما فقط با واحد درمان دارویی این مراکز قرار داد داشتیم به این صورت که بعد از ترک اعتیاد و زمانی که لازم بود فرد دارو را در دُز نگهدارنده مصرف کند به همان مرکز مراجعه می‌کرد و ما با واحد درمان آنها به شرط داشتن پروانه بهره برداری قرار دادی برای ارائه دارو می‌بستیم اما گویا در سال جاری می‌خواهند مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۶ را از تعهد بیمه خارج کنند.
کدام مراکز، خدمات ترک اعتیاد را تحت پوشش بیمه ارائه می‌دهند؟
وی در توضیح سایر مراکز ترک اعتیاد طرف قرار داد این سازمان، تصریح کرد: سایر مراکز که با نام مراکز ترک اعتیاد ماده ۱۵ شناخته می‌شوند مراکز سرپایی درمان اعتیاد هستند که آنها هم شامل مراکز مختلف دیگری است. مراکز DIC  (مرکز گذری کاهش آسیب) نیز تحت قرار داد ما است که در سطح شهر وجود دارند و یک سری خدمات مراقبتی از جمله دارو درمانی با متادون به گروه خاصی از افراد (به عنوان مثال افراد کارتن‌خوابی که معتاد باشند و...) ارائه می‌دهند. از طرفی مطب‌های روانپزشکی هم اگر در پروانه خود، شیفتی را برای درمان اعتیاد اختصاص داده باشند می‌توانند برای بیماران سرپایی که قصد ترک اعتیاد دارند طرف قرار داد ما باشند.
۸۹۹ مرکز آماده ارائه خدمات ترک اعتیاد سرپایی
مدیر کل نظارت بر خدمات بیمه سلامت سازمان بیمه سلامت ایران با اشاره به تاکید ویژه این سازمان بر عقد قرار داد با مراکز سرپایی درمان اعتیاد، تصریح کرد: تاکنون با ۸۹۹ مرکز سرپایی درمان اعتیاد در کل کشور قرار داد بسته‌ایم.
۵ استان رکورد دار مراکز ترک اعتیاد طرف قرار داد با بیمه سلامت
او درباره توزیع جغرافیایی و پراکندگی مراکز سرپایی ترک اعتیاد طرف قرار داد با سازمان بیمه سلامت ایران، توضیح داد: توزیع جغرافیایی در شهرهای مختلف متفاوت است اما به عنوان مثال در استان مازندران ۹۶ مرکز، در استان خراسان رضوی ۹۲ مرکز، در استان خوزستان ۹۲ مرکز، در استان آذربایجان غربی ۸۰ مرکز، در استان سیستان و بلوچستان ۶۸ مرکز، در شهر تهران ۴۶ مرکز، اصفهان ۳۹ مرکز، ایلام ۲۸ مرکز و در استان لرستان ۱۵ مرکز ترک اعتیاد طرف قرار داد سازمان بیمه سلامت وجود دارد.
ساز و کار پوشش بیمه‌ای خدمات چگونه است؟
تاجبخش با تاکید بر اینکه هدف بیمه سلامت درمان اعتیاد است و نه سایر مراقبت‌هایی که باید به این افراد ارائه شود، بیان کرد: طبق قانون دولت می‌بایست خدمات مراقبتی به افرادی که برای درمان اعتیاد مراجعه می‌کنند ارائه دهد، در این بین بودجه‌ای به سازمان بیمه سلامت اختصاص یافته است که فارغ از نوع بیمه خود فرد معتاد (شامل تامین اجتماعی، نیروهای مسلح و بیمه سلامت) ما برای عقد قرارداد با مراکز ترک اعتیاد اقدام می‌کنیم. فرد دریافت کننده خدمات ترک اعتیاد در این مراکز ثبت اطلاعات می‌شود و فارغ از اینکه کدام بیمه را داشته باشد هزینه درمانش توسط بیمه سلامت پرداخت می‌شود.
نگارش آیین‌نامه مراکز ترک اعتیاد بدون توجه به مواد قانونی
وی به چالش‌هایی که بیمه سلامت با مراکز سرپایی ترک اعتیاد دارد اشاره کرد و گفت: در خصوص مراکز درمان اعتیادی که پروانه بهره‌برداری ندارند چالش‌هایی وجود دارد. فصل یک قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی، مواد خوردنی و آشامیدنی مصوبه مجلس به ما اجازه نمی‌دهد با مراکزی که پروانه بهره‌برداری ندارند عقد قرار داد داشته باشیم که این موضوع مورد اختلاف ما با وزارت بهداشت و ستاد مبارزه با مواد مخدر است. متاسفانه آنها آیین‌نامه مربوط به عقد قرار داد با مراکز ترک اعتیاد را بدون دقت به ماده قانونی ذکر شده تصویب و ابلاغ کردند در حالی که با توجه به اینکه ما از نظر قانونی مجوز عقد قرار داد با چنین مراکزی را نداریم، دچار چالش هستیم.
چالش پرداخت به مراکز ترک اعتیاد برون‌سپاری شده
او درباره چالش دیگر این سازمان با مراکز ترک اعتیاد، توضیح داد: چالش دیگر با دانشگاه‌های علوم پزشکی و مراکز بهزیستی است که پروانه جایگزین بهره‌برداری مراکز خود را به شکل برون سپاری به بخش خصوصی واگذار می‌کنند و بعد از ما می‌خواهند که با بخش خصوصی قرار داد ببندیم در صورتی که وقتی اسناد به بخش مالی می‌رود از آنجایی که خود شخص پروانه بهره برداری ندارد و پروانه مربوط به دانشگاه یا بهزیستی است ما هم نمیتوانیم پرداختی برایشان داشته باشیم.
وی افزود: این چالش‌ها بارها به مراجع مربوطه اعلام شده است اما آنها هم می‌گویند این موارد در آیین نامه آمده در حالی که آیین نامه مخالف با قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی است. البته ما اقدام به عقد قرار داد با دانشگاه و بهزیستی کرده‌ایم و پول را به آنها می‌دهیم تا سپس خودشان اقدام به بازتوزیع به مراکزی که برون سپاری‌ کرده‌اند کنند.
افزایش مراکز طرف قرار داد ترک اعتیاد
وی در ادامه صحبت‌های خود گریزی هم به مشکلات بودجه‌ای در این رابطه زد و ادامه داد: با توجه به جز ۵ بند ک تبصره ۱۳ قانون بودجه ۱۴۰۱ و بند ل تبصره ۱۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ مراکز ترک اعتیاد موظف هستند که برای ارائه خدمت با بیمه‌های پایه قرارداد داشته باشند. از این رو ما فراخوان‌های عقد قرارداد زیادی منتشر کرده‌ایم بنابراین؛ تعداد مراکز ترک اعتیاد تحت پوشش ما روز به روز بیشتر شده است.
کاهش بودجه عقد قرار داد با مراکز ترک اعتیاد در سال جاری
وی افزود: اما متاسفانه بودجه‌ای که امسال به این برنامه اختصاص داده‌اند حدود ۴۹.۵ میلیارد است و حدود نصف بودجه سال ۱۴۰۱ است. این درحالی است که تعرفه‌ها هم حدود ۳۰ درصد افزایش یافته است و این عملا کفاف هزینه‌ها را نمی‌دهد. البته با وجود این مشکلات ما با هیچ مرکزی هم قرارداد خود را باطل نکرده‌ایم.
او تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۰ میلیارد بودجه برای مراکز ترک اعتیاد سرپایی اختصاص داده شده بود که البته باز هم سازمان بیمه سلامت از محل سایر بودجه‌ها در این بخش برای پرداخت به مراکز هزینه کرد.
منبع: ایسنا
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما

آخرین عناوین