کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کارشناس صنعت مطرح کرد:

۳ گام برای جذب سرمایه‌گذار در صنعت نیروگاهی

12 دی 1402 ساعت 11:54

یک کارشناس صنعت،ایفای تعهدات دولت، پرداخت مطالبات نیروگاه‌ها و اصلاح تعرفه خرید برق از نیروگاه‌ها را برای جذب سرمایه‌گذار در صنعت نیروگاهی ضروری خواند.


به گزارش صدای بانک از پایگاه خبری بازار سرمایه ایران (سنا)، محمدعلی وحدتی طی گفت‌وگویی، در خصوص وضعیت صنعت نیروگاهی بیان کرد: در طول برنامه ششم توسعه هیچ نیروگاه جدیدی توسط بخش خصوصی راه‌اندازی نشد و آغاز عملیات احداث واحدهایی که در این مدت وارد مدار تولید شد، به قبل از برنامه ششم بازمی‌گشت. از آنجا که ظرفیت نیروگاه‌هایی که وارد مدار تولید شده کمتر از میزان افزایش مصرف برق بوده با مشکل ناترازی برق مواجه هستیم.
وی افزود: امسال حدود ١٢ هزار مگاوات ناترازی برق داشتیم و با توجه به افزایش نیاز به مصرف برق، ناترازی سال آینده حدود ١٧ هزار مگاوات پیش‌بینی می‌شود و جبران این ناترازی هم در میان‌مدت امکان پذیر نخواهد بود. البته بر احداث نیروگاه با استفاده از انرژی‌های نو تاکید شده اما معمولا ظرفیت این نیروگاه‌ها پایین بوده و ناترازی برق فعلا برطرف نخواهد شد. همچنین به صنایع بزرگ همچون فولاد تکلیف شده که نسبت به احداث نیروگاه و تامین برق‌شان اقدام کنند، حال آنکه این شرکت‌ها واحدهای صنعتی بوده و دولت باید برق صنایع را تامین می‌کرد. ناترازی برق در کنار دغدغه قطعی گاز صنایع، انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری‌های جدید نگذاشته است. ضمن اینکه قطعی برق صنایع، کاهش تولید و افزایش قیمت محصولات صنایع از جمله سیمان را هم در برداشته و در نهایت مردم باید خسارت ناترازی برق را متحمل شوند.

دلیل رغبت نداشتن بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در صنعت نیروگاهی
این کارشناس صنعت نیروگاهی، بازدهی پایین این صنعت را مهم‌ترین دلیل رغبت نداشتن بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در این حوزه، ذکر کرد و توضیح داد: نرخ خرید برق از نیروگاه‌ها در چند سال گذشته متناسب با تورم و افزایش هزینه‌های تولید، افزایش نداشته است. علاوه بر آنکه تعرفه خرید برق از نیروگاه‌ها، منطقی نبوده، برای سرمایه‌گذاران جذابیت ندارد از این رو، همین درآمد نیز با تاخیر زیاد وصول می‌شود. طلب نیروگاه‌های غیردولتی از وزارت نیرو بالغ بر ٥٠ هزار میلیارد تومان است و اولین گام برای جذب سرمایه‌گذار در این صنعت، ایفای تعهدات دولت و پرداخت مطالبات نیروگاه‌ها است. ضمن اینکه تعرفه خرید برق از نیروگاه‌ها نیز باید اصلاح شود.
وی با اشاره به این که با تعرفه فعلی، سرمایه‌گذاران تمایلی به سرمایه‌گذاری در این صنعت ندارند، تصریح کرد: بعد از رفع این چالش، می‌توان از روش‌های تامین مالی نیروگاه‌ها صحبت کرد.
وحدتی در خصوص چالش‌های توسعه صنعت نیروگاهی نیز توضیح داد: مهم‌ترین دلیل رغبت نداشتن بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در این حوزه، بازدهی پایین این صنعت بوده است. نرخ خرید برق از نیروگاه‌ها در چند سال گذشته متناسب با تورم و رشد هزینه‌های تولید، افزایش نداشته است.

چالش اخذ تسهیلات ارزی
وی اضافه کرد: در سال‌های قبل، نیروگاه‌ها با اخذ تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی اقدام به افزایش ظرفیت یا راه‌اندازی کرده‌اند و از آنجا که بازپرداخت این تسهیلات هم ارزی بوده، جهش نرخ ارز مشکلات متعددی برای نیروگاه‌ها ایجاد کرده است. از این رو، سرمایه‌گذاران رغبتی به احداث نیروگاه با استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی ندارند.
وحدتی ادامه داد: در شرایط کنونی، تامین مالی از طریق بازار سرمایه نیز احتمالا برای سرمایه‌گذاران جذابیت ندارد چرا که منابع جذب شده از طریق بازار سرمایه، ریالی بوده و احداث نیروگاه نیازمند تبدیل ریال به ارز است و این کار هم چندان راحت نخواهد بود.
رئیس سابق سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق در پایان گفت: طبق محاسبات بین‌المللی، اگر امروز برای احداث نیروگاه برق سرمایه‌گذاری نکنیم، خسارت تامین نشدن برق صنایع ١٠٠ تا ١٥٠ برابر بزرگتر از هزینه احداث نیروگاه خواهد بود. ضمن این که به نظر می‌رسد برای توسعه صنعت نیروگاهی و رفع ناترازی برق، فقط نباید سیاست مدیریت خاموشی اعمال شود.


کد مطلب: 24586

آدرس مطلب :
https://www.sedayebank.com/news/24586/۳-گام-جذب-سرمایه-گذار-صنعت-نیروگاهی

صدای بانک
  https://www.sedayebank.com