قیمت درمان در اصفهان نسبت به نرخ های جهانی و هم پای آن گردشگری سلامت را در کشور فربهتر میکند به طوری که اکنون بزرگترین مراکز جراحی زیبایی اصفهان در انحصار گردشگران خارجی است.
به گزارش صدای بانک از خبرگزاری مهر، ارزان بودن قیمتها در کشور نسبت به برخی کشورها، چرخ گردشگری سلامت را در ایران به گردش درآورد به طوری که در برنامه هفتم توسعه اشاره مستقیم به گردشگری سلامت شده و بخش اعظمی از تأمین بودجه کشور را در این مسیر قرار داده است و ۶ میلیارد یورو حاصل از گردشگری سلامت در این برنامه پیشبینی شده است.
اصفهان امروزه میزبان ۹۰ درصد از گردشگران سلامت از کشورهای همسایه است و ۱۰ درصد از گردشگران سلامت از کشورهای اروپایی همچون انگلیس، سوئد و دانمارک، آمریکا و غیره برای دریافت خدمات درمانی به نصف جهان سفر میکنند.
بر اساس مصوبه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیمارستانها و مراکز درمانی بین پنج تا ۱۰ درصد از تختهای خود را باید به گردشگری سلامت و توریستهای درمانی اختصاص دهند و مابقی تختها برای درمان هموطنان تخصیص یابد که در همین راستا بیشتر بیمارستانهای دولتی در اصفهان یک تا دو اتاق خود را ویژه توریسم سلامت قرار دادند.
اگر چه امروز به جای آژانسهای مسافرتی، دلالها توریست سلامت را به بیمارستانهای معرفی میکنند و این دلالها همان تورلیدرها (راهنمایان گردشگری) هستند که برای صرفه جویی در هزینه و یک معامله سه سر سود گردشگران را برای دریافت خدمات درمانی راهی بیمارستانها میکنند و در این میان یکی پس از دیگری هویت اصلی آژانسهای مسافرتی رنگ باخت که به گفته آژانس داران به دلیل نبود حمایت و در واقع سو مدیریت میراث فرهنگی و گردشگری در سرپا نگه داشتن این آژانسها است که به حاشیه رفته و تعطیل شده اند و اگر درب برخی از آنها باز است به مشاغل دیگر روی آوردهاند.
۳۵ مرکز درمانی در اصفهان دارای مجوز IPD (بیماران بین المللی ) است
رئیس اداره گردشگری سلامت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این ارتباط میگوید: گردشگری سلامت به موجب درآمد بالایی که دارد امروز بازار هدف در کل دنیا قرار گرفته به طوری که در برنامه هفتم توسعه کشور اشاره مستقیم به گردشگری سلامت و تأمین درصد بالایی از بودجه کشور از مسیر گردشگری سلامت شده است.
حاجیان فر، به تعداد مراکز سلامت دارای مجوزIPD(بیماران بین المللی) تحت پوشش دانشگاه اشاره کرده و میافزاید: تا سال ۱۴۰۲ تعداد این مراکز در اصفهان به ۱۱ مرکز و تا پایان شهریور ماه سال جاری این رقم به ۲۱ مرکز رسید و تاکنون تعداد آنها به ۳۵ مرکز رسیده است.
وی خاطرنشان میکند: طبق مصوبه وزارت بهداشت، بیمارستانها و مراکز درمانی بین پنج تا ۱۰ درصد از تختهای خود را باید به گردشگری سلامت و توریسم درمانی اختصاص دهند و مابقی تختها برای درمان هموطنان تخصیص یابد.
حاجیان فر میگوید: دفاتر خدمات مسافرتی با دریافت مجوز گردشگری سلامت از میراث فرهنگی میتوانند با بیمارستان و مراکز درمانی مختلف قرارداد بسته و توریستهای درمانی را به این مراکز ارجاع دهند.
اما این گفته وی در حالی است که علی رغم وجود این مراکز، دلالها در هدایت بیماران به بیمارستانها برای دریافت خدمات درمانی نقش پر رنگ تری دارند. این موضوع را یکی از مدیران آژانسهای مسافرتی در اصفهان به خبرنگار مهر میگوید و اضافه میکند: به ما میگویند چرا ما باید زیر بار قراردادهای میلیاردی با آژانسهای مسافرتی برویم زمانیکه میتوانیم همان کار را از مسیر کوتاه یک دلال با هزینه کمتر انجام داد.
وی با بیان اینکه آژانسهای مسافرتی ارزش آفرینی میکنند، میافزاید: این مراکز در کنار هدایت توریستها به بیمارستانها، میتوانند با جذب آنان به مکانهای تفریحی و تاریخی برای کشور ارز آوری کنند اما در عمل تعدادی مسیر کوتاه دلالی را برای خود خریدند.
خیابانهایی که در انحصار توریستهای سلامت است
در همین ارتباط یکی از افرادی که در حوزه راهنمایی گردشگران سلامت فعالیت میکند به خبرنگار مهر میگوید: تعدادی از خیابانهای اصفهان ساختمانهای چند طبقه خود را تنها به توریستهای سلامت اجاره میدهند و وقتی وارد آن خیابانها بشوید، خواهید دید ساکنان مجتمعها به عربی سخن میگویند و بیشتر برای عمل پیوند به اصفهان آمدهاند.
مسافرانی که برای پیوند کلیه و زیبایی به اصفهان سفر میکنند
اما حاجیان فر، رئیس اداره گردشگری سلامت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این باره با اذعان بر اینکه برخی از بیمارستانهای تخصصی علی رغم اینکه قرارداد را برای آنها ارسال کردیم زیر بار آن نرفتند و از ظرفیت بیمارستانهای خصوصی تخصصی بهره گرفتیم، به مهر میگوید: در حال حاضر بیمارستان الزهرا و خورشید (نورعلی اصغر) برای جذب توریستهای درمانی نیازمند پیوند کلیه، اختصاص یافته است.
به گفته وی، بیمارستان چمران، سینا و سعدی نیز برای جذب توریستهای درمانی نیازمند بیماریهای قلبی، اختصاص دارند.
به گفته رئیس اداره گردشگری معاونت سلامت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، بیشترین علت رجوع توریستهای درمانی به اصفهان برای انجام جراحیهای زیبایی به دلیل ارزان قیمت بودن آن برای بیماریهای قلبی و دریافت خدمات رادیوتراپی و شیمی درمانی است.
۱۲۷۰ توریسم سلامت در شش ماهه اول امسال به اصفهان سفر کردند
حاجیان فر با اعلام اینکه تا پایان شهریورماه بالغ بر یک هزار و ۲۷۰ گردشگر خارجی غیر افغان در بیمارستانهای دارای مجوز IPD جذب شده است که از کشورهای عراق، انگلیس، سوئد و دانمارک هستند، ادامه میدهد: تفاوت ارزش ریال با دلار باعث شده است که توریستهای بسیاری به خاطر ارزان قیمت بودن خدمات درمانی در ایران جذب شوند.
به گفته وی، وجود پزشکان متخصص و خبره، تجهیزات پیشرفته و به روز و وجود جاذبههای توریستی مهمترین علل جذب گردشگر سلامت در سالهای اخیر است.
پای خطوط هوایی اصفهان لنگ میزند
رئیس اداره گردشگری سلامت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به دخیل بودن حدود ۱۳ ارگان در حوزه گردشگری سلامت اشاره کرده و میگوید: آنچه امروزه در اصفهان یک چالش است نبود پرواز مستقیم از این شهر به دیگر کشورها است و این در حالی که در شیراز ۸۰ پرواز مستقیم به کشورهای دیگر صورت میگیرد.
حسین سید معلمی، فعال حوزه گردشگری، هتلداری و صنایع دستی نیز در این ارتباط به برقراری حلقه ارتباطی بین آژانسهای گردشگری و مراکز سلامت و انعقاد تفاهم نامهها اشاره کرده و به خبرنگار مهر میگوید: باید توجه داشت که ارزآوری و درآمدزایی از هر گردشگر سلامت ۶ برابر یک گردشگر معمولی است.
وی اضافه میکند: از این رو تمرکز نمایشگاههای گردشگری و صنایع دستی طی چند سال اخیر بر فراهم سازی بستری مناسب برای جذب گردشگر سلامت است و با مشارکت جدی دانشگاههای علوم پزشکی برپا میشوند.
این فعال حوزه گردشگری از وجود ۹ رسته گردشگری در اصفهان خبر داده و میافزاید: با ورود به هر رسته به شکل اختصاصی میتوان به درآمدزایی و گردش مالی بالایی دست یافت از جمله گردشگری سلامت که با توجه به اینکه اصفهان قطب درمان بیماریهای قلبی و عروقی و ستون فقرات است سال گذشته طی برگزاری سیزدهمین دوره نمایشگاه، حلقه ارتباطی بین آژانسهای گردشگری و مراکز سلامت برقرار و تفاهم نامههای متعدد منعقد شد.
معلمی با بیان اینکه اصفهان بستر مناسبی برای جذب توریستهای سلامت از کشورهای همسایه و دیگر استانها را دارد، خاطرنشان میکند: در این زمینه نیاز است سرمایه گذاری جدی صورت بگیرد زیرا که گردشگر سلامت یک مشتری میان صنفی است.
اکنون بیش از هزار بیمارستان خصوصی، دولتی، خیریه در کشور وجود دارد که همه برای جذب بیماران خارجی اعتباربخشی شدند که در این راستا سامانه جدید گردشگری سلامت برای رسیدن به اهداف تعریف شده در برنامه هفتم توسعه راه اندازی شده است.
همچنین سندی در راستای توسعه گردشگری سلامت با تأیید وزیر بهداشت تدوین شد که مسئولان وزارت امور خارجه نیز دستگاه دیپلماسی را تقویت میکنند زیرا هدف ائتلاف برنامههای سلامتمحور بین کشورهای خلیج فارس و همسایه با هدف تقویت زیرساختهای پزشکی است.