لزوم ارتقای سواد غذایی برای مقابله با تهدیدات در سبک زندگی مدرن
۰
عضو هیأت علمی گروه مهندسی صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، بر ضرورت توسعه سواد غذایی برای هدایت جامعه به سمت عادات غذایی سالم تأکید کرد.
به گزارش صدای بانک از خبرگزاری ایسکانیوز، در سبک زندگی مدرن، دسترسی آسان به غذاهای فوقفرآوریشده، افراد را به سمت مصرف این محصولات سوق داده و الگوهای غذایی نادرستی را ترویج میکند. ندا احمدی کمازانی، در این رابطه هشدار داد و گفت شکستن این عادات ناصحیح دشوار است، بنابراین راهبری جامعه، بهویژه کودکان و نوجوانان، به سمت تغذیه سالم و پایدار، نقش کلیدی در سلامت آینده دارد.
متخصص صنایع غذایی با اشاره به اهمیت سواد غذایی بهعنوان مجموعهای از مهارتهای لازم برای برنامهریزی، انتخاب و مصرف صحیح مواد غذایی، افزود: داشتن سواد غذایی نه تنها از بیماریهای مزمن مانند چاقی، دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی-عروقی پیشگیری میکند، بلکه پایهگذار یک زندگی سالم است.
احمدی کمازانی تنوع غذایی را به عنوان اولین اصل تغذیه سالم معرفی کرد و توضیح داد: یک رژیم متعادل باید شامل تمام گروههای غذایی از جمله نشاستهای، سبزیجات و میوهها، لبنیات، پروتئینها و چربیهای سالم باشد تا مواد مغذی ضروری بهطور کامل تأمین شود.
این استاد دانشگاه تعادل و توازن غذایی را اصل دوم برشمرد و یادآور شد مصرف نامتناسب گروههای غذایی مانند دریافت زیاد غذاهای حیوانی یا فرآوریشده خطر ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد. متخصص علوم و صنایع غذایی، اعتدال و تناسب غذایی را اصل سوم دانست و تأکید کرد: مصرف غذا باید متناسب با نیاز انرژی بدن باشد تا از افزایش وزن و عوارض ناشی از آن جلوگیری شود.
احمدی کمازانی با انتقاد از مصرف بالای غذاهای فوقفرآوریشده که معمولاً سرشار از قند، نمک و چربیهای ناسالم هستند، تأکید کرد: مطابق دستورالعملهای جهانی، کمتر از ۱۰ درصد انرژی روزانه باید از قندهای ساده، کمتر از ۳۰ درصد از چربیها با اولویت چربیهای غیراشباع و کمتر از پنج گرم نمک در روز تأمین شود.
وی با اشاره به نقش حیاتی سواد غذایی در تصمیمگیریهای تغذیهای، خاطرنشان کرد: آموزش رفتارهای غذایی صحیح از سنین پایین، تأثیری ماندگار در پیشگیری از بیماریها و ارتقای کیفیت زندگی دارد. مسؤل امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در پایان از برنامهریزیهای دانشگاه برای عملیاتیکردن طرحهای ارتقای سواد غذایی خبر داد و گفت: با همراهی خانوادهها و نهادهای آموزشی، میتوانیم نسلی سالم و آگاه پرورش دهیم.