به گزارش "
صدای بانک" ، با توجه به آنکه دولت ایران برای استخراج یا به اصطلاح ماینینگ ارزهای مجازی نظیر بیت کوین در داخل این کشور چراغ سبز داده است، انتظار میرود شاهد گسترش فعالیتهای مرتبط با این حوزه در ایران باشیم.
ماینینگ ارزهای مجازی به خصوص بیت کوین از ماه جولای سال 2019 در ایران آزاد شد و مقامات ایرانی اعلام کردند اشخاص حقیقی و حقوقی تنها پس از دریافت مجوز میتوانند اقدام به استخراج ارزهای مجازی کنند. دولت ایران همچنین به نیروگاههای این کشور مجوز داده است تا به موضوع استخراج ارزهای مجازی ورود کنند، بنابراین این کشور رسما در حال تبدیل شدن به یکی از مراکز توسعه ارزهای مجازی در جهان است.
به خاطر پایین بودن قیمت برق در ایران حتی پیش از قانونی شدن استخراج ارزهای مجازی این کشور به یکی از بزرگترین مراکز استخراج ارز مجازی خارج از چین تبدیل شده بود. البته طی ماههای گذشته شاهد آن هستیم که در آمریکای شمالی هم فعالیتهای چشمگیری در زمینه استخراج ارزهای مجازی آغاز شده است.
البته مقامات ایرانی برای نیروگاههای این کشور در راستای استخراج ارزهای مجازی شرط گذاشتهاند و اعلام کردند این نیروگاهها اجازه ندارند از برق تولید شده با سوخت یارانهای برای استخراج ارز مجازی استفاده کنند. بنابراین نیروگاهها در ایران باید برای استخراج ارز مجازی مجوز گرفته و برق مورد استفاده در این فعالیتها با تعرفه جدید حساب شود که از سوی دولت تعیین میشود. البته این تصمیم با هدف جلوگیری از تاثیر منفی استخراج ارزهای مجازی بر تامین برق مردم از سوی مقامات اتخاذ شده است.
علیرغم بالا رفتن تعرفه برق مصرفی در استخراج بیت کوین اما بابک بهبودی یکی از مقامات موسسه مبادله ارز مجازی به نام سینکرو بیت میگوید: این اقدام قدم بزرگ دیگری در راستای توسعه فعالیتهای مرتبط با ارز مجازی در ایران و قانونی شدن آن به شمار میرود.
وی میگوید: این دستاورد بزرگی است که نشان میدهد دولت صنعت استخراج ارز مجازی را به عنوان یک حقیقت قبول کرده است؛ این بدان معناست که ارز مجازی میتواند به عنوان یک دارایی قانونی و قانونمند که مردم میتوانند از آن در زندگی و فعالیتهای اقتصادی خود استفاده کنند، محسوب شود.
تا ماه ژانویه سال جاری وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران بیش از هزار مجوز استخراج ارز مجازی در این کشور صادر کرده است. پیش از صدور مجوزهای قانونی اما برخی استخراجکنندگان ارز مجازی به صورت پنهانی و در برخی مراکز که کمتر در چشم بود، اقدام به انجام این فعالیت میکردند.
البته رویکرد مثبت دولت ایران در قبال ارزهای مجازی باعث شد تا برخی فعالان این حوزه خطوط استخراج خود را از خارج به داخل این کشور بیاورند. از طرف دیگر تمام کسانی که درآمد ارزی خود از محل استخراج ارز مجازی را به داخل این کشور بیاورند هم مشمول تخفیف مالیاتی شدهاند.
از طرف دیگر دولت ایران در تلاش برای جلوگیری از استخراج غیرقانونی و بدون مجوز ارزهای مجازی برای تمام کسانی که اطلاعاتی را در باره محل استخراج غیرقانونی ارز مجازی در داخل ایران ارائه دهند، جایزه تعیین کردهاند.
* اراده دولت ایران برای قانونمند کردن ارز مجازی
در ماه می حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، از مقامات بانک مرکزی،
وزارت نیرو، و
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواست تا یک استراتژی جامع ملی برای استخراج ارز مجازی تدوین کنند. این اقدام نشاندهنده تمایل قوی دولت ایران برای جا دادن فعالیتهای مرتبط با ارز مجازی در توسعه اقتصاد خود بود.
همگام با مصر، کویت و میانمار، ایران یکی از ارزانترین برقهای جهان را عرضه میکند. برق ارزان یکی از مشوقهای اصلی فعالیتهای مرتبط با ارز مجازی است. خارج از چین، ایران پنجمین کشور بزرگ از لحاظ استخراج بیت کوین به شمار میرود.
در سومین شماره گزارش دو سالانه استخراج بیت کوین که در ماه ژوئن 2019 منتشر شد، موسسه مدیریت دارایی ارز مجازی کوین شرز، اعلام کرد که سهم انرژیهای پاک در استخراج ارزهای مجازی 74.1 درصد است اما این رقم در یک مطالعه که در دسامبر سال 2019 منتشر شد به 73 درصد کاهش یافت که به گفته بهبودی احتمالا این کاهش مربوط به افزایش فعالیتهای مرتبط با ارز مجازی در ایران است.
بهبودی میگوید: برای اینکه ایران به یکی از مراکز استخراج ارز مجازی در جهان تبدیل شود باید به آخرین فناوریهای مرتبط به استخراج از جمله تجهیزات پیشرفته نیاز دارد تا بهرهوری انرژی خود را افزایش داده و سرمایهگذاران بیشتری جذب کنند. از طرف دیگر باید دید دولت چگونه نقشه راه این صنعت را تعیین خواهد کرد.
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین مسائل این است که دولت ایران چگونه به شرکتها و سرمایهگذاران خارجی اجازه خواهد داد تا در این صنعت در داخل این کشور ورود کنند.
* ایران سلطه چین را به چالش میکشد
ورود نیروگاهها به استخراج ارزهای مجازی احتمالا به افزایش استخراج بیت کوین در ایران منجر خواهد شد و سهم این کشور از این بازار در جهان را افزایش خواهد داد. تا آگوست سال 2019 ایران از نظر ظرفیت تولید نیرو از نیروگاههای حرارتی نهمین جایگاه جهان را داشت که تنها در 6 سال توانسته بود به شکل سریعی 9 هزار مگاوات به ظرفیت خود اضافه کند. البته در مناطق دیگر از جمله آمریکای شمالی شاهد توسعه شرکتهای فعال در این زمینه هستیم به گونهای که طی ماههای گذشته شرکتهای بزرگی نظیر بیت فارمز و ماراتن سفارشهای بزرگی برای خرید تجهیزات ماینینگ ثبت کردهاند.
از طرف دیگر به نظر میرسد قزاقستان هم نسبت به توسعه این صنعت علاقمند شده و دولت این کشور قصد دارد از محل استخراج ارزهای دیجیتال کسب درآمد کند. وزارت اقتصاد قزاقستان اخیرا اعلام کرده است که به فعالیتهای مرتبط با استخراج ارز مجازی 15 درصد مالیات اعمال میکند.
به نظر میرسد کشوری مانند ایران به دنبال رقابت با آمریکا در زمینه استخراج ارز مجازی است که بنا به گفته مکس کایزر، کارشناس باسابقه ارز دیجیتال، این رقابت میتواند قیمت بیت کوین را به شدت افزایش دهد. از طرف دیگر البته ممکن است با توجه به هزینههای بالای استخراج ارزهای مجازی در اروپا شاهد رفتن ماینرها از اروپا به آمریکا باشیم که این مسئله هم میتواند دوباره جایگاه چین به عنوان هاب استخراج ارز مجازی در جهان را تا حدودی به چالش بکشد. با این حال اما چین هنوز با داشتن 65 درصد سهم از بازار استخراج ارز مجازی در جهان یگانه سردمدار این حوزه است.
منبع:فارس